vrijdag 1 september 2023

Zo maar een aantal nieuwsberichten via NU.nl van 31 aug 2023

Ik lees de krant al jaren niet meer, ook het journaal en de talloze talkshows op televisie mijd ik, een mens wordt er namelijk niet blij van. Maar om toch niet helemaal wereldvreemd te raken snel ik af en toe eens de koppen van NU.nl om er achter te komen dat niet ome Willem maar neef Mark met een oude Nokia de rechtsstaat in gevaar blijkt te brengen of dat brommers tegenwoordig op de rijbaan te vinden zijn omdat steeds meer fietsers een helm dragen. Gisteren keek ik weer eens en ik kreeg snel spijt.

"De Nederlandse aardgasreserves zijn naar verwachting over minder dan negen jaar uitgeput. "Als we bij het huidige tempo gas blijven oppompen en er worden geen nieuwe aardgasreserves ontdekt, dan is het op", stelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij statistiekbureau CBS."


Het besluit om te stoppen met aardgaswinning heeft dus in het geheel niets met zorg voor de dalende bodem of kans op aardbevingen in Groningen te maken. Het is gewoon op, het veld is leeggerausd. De NAM heeft jarenlang het gas voor veel te lage prijzen verkocht aan de grootindustrie en het buitenland. Er valt nu niet veel meer aan te verdienen, we zullen dus over moeten stappen op andere energiebronnen, groene stroom bijvoorbeeld. Maar als de zon fel schijnt of het heel hard waait hebben we daarvan te veel. Daarvoor is nu een oplossing:

"Energieleverancier Eneco gaat bij een Gronings windpark spitsmijden op het stroomnet. Het bedrijf laat de windmolens op piekmomenten zo draaien, dat ze maar weinig wind vangen. Dat doet Eneco als het plaatselijke stroomnet overbelast is. Het gaat om een windpark bij het Groningse Farmsum. Netbeheerder Enexis zal Eneco betalen om op deze manier het stroomnet te ontlasten."


En de burger die heeft geïnvesteerd in zonnepanelen met de verwachting zijn teveel opgewekte stroom aan het net te kunnen leveren kijkt lelijk op z'n neus. In het gunstigste geval levert het hem niets op maar vaker zal hij een boete betalen voor de te veel geleverde stroom. Afnemers van stroom op de pieklevermomenten krijgen weer geld toe las ik laatst.

Gas importeren is ook een mogelijkheid. Vanuit Rusland en de Oekraïne was daarvoor speciaal een pijpleiding aangelegd, maar ja die twee kregen ruzie.

"Rusland draait de pijpleidingen met gas naar het Westen al jarenlang dicht. Europese landen willen zelf ook af van de import van Russisch gas, aangezien Rusland daarmee de invasie van Oekraïne kan financieren. Maar dat bezwaar lijkt voor vloeibaar gas (lng) per boot niet te gelden, meldt Global Witness op basis van data van onderzoeksbureau Kpler."

"Europese landen hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar 40 procent meer vloeibaar gas van Rusland ingekocht dan in dezelfde periode in 2021, voor de Russische invasie van Oekraïne. Dat schrijft de Financial Times op basis van een rapport van ngo Global Witness."


Zowel voor Europa als Rusland lijkt het dus te gaan om symboolpolitiek. Linksom of rechtsom heeft Europa behoefte aan dat gas en Rusland aan de euro's. Waarom moeten wij als burgers dan van het gas af,
terwijl een grootindustrie als Tata Steel en elektriciteitscentrales vele malen meer m³ verbruiken.  Die  gas- en kolengestookte centrales, die blijkbaar niet lager gedraaid kunnen worden op piekmomenten.

Vervolgens lezen we dat er minder werkloosheid is, minder mensen in de bijstand, maar grotere armoede? Hier gaat definitief iets mis!

"Al meer dan twee jaar daalt het aantal Nederlanders dat een bijstandsuitkering ontvangt. (...) al negen kwartalen op rij af. Dit komt doordat de arbeidsmarkt krap is. Veel bedrijven zijn op zoek naar personeel, waardoor relatief weinig mensen zonder baan komen te zitten. Dat zie je ook terug in de werkloosheidscijfers, die zeer laag zijn."


Want hoe staat dit nu in verhouding tot het volgende bericht:

"De begroting staat dit jaar in het teken van de groeiende armoede. Zonder extra maatregelen zouden volgend jaar bijna een miljoen mensen onder de armoedegrens komen. Dat komt deels doordat de steunpakketten, die vorig jaar in het leven zijn geroepen vanwege de dure boodschappen en energie, in 2024 aflopen. Zo komt er bijvoorbeeld definitief een eind aan de energietoeslag van 1.300 euro voor de laagste inkomens."


Met hoge belastingen en toeslagen op bijv. energie in plaats van op bedrijfswinsten en dividenduitkeringen van multinationals, of op vermogenswinsten, lijkt de overheid zelf één van de boosdoeners. Maar:

"Winkeliers zagen hun omzet in juli 5 procent hoger uitkomen dan een jaar eerder. Maar dat komt wel vooral door prijsverhogingen, want consumenten kochten juist minder. Er werden 2,8 procent minder producten verkocht. Bij supermarkten en andere winkels die voedingsmiddelen verkopen steeg de omzet flink: ongeveer 7 procent ten opzichte van juli 2022. Bij beide werd wel aanzienlijk minder gekocht (3,5 procent minder dan in juli vorig jaar).


Er wordt minder ge- en verkocht, maar omzet en winst blijven stijgen. Waar blijft dat geld? Door wie worden we nu eigenlijk besodemieterd? Tenslotte:

"De stikstofnormen in Nederland worden in de komende tien jaar strenger. De natuur is namelijk gevoeliger voor de stof dan gedacht, blijkt uit een nieuw rapport. Hierdoor is de opgave om de natuur op een gezond niveau te krijgen en de wettelijke doelen te halen groter."


Klimaat, energie, stikstof, CO2, iedere dag worden we er mee doodgegooid en om de oren geslagen, tot vermoeiens toe. Als individuele burger kunnen we er weinig mee, we kunnen een beetje ons (koop-) gedrag wijzigen en zo een symbolisch signaal afgeven richting de markt. Maar wat doen overheid en grootindustrie? Wat worden er voor maatregelen getroffen op terreinen waar echt winst valt te behalen? Worden er wel eens goede strategische keuzes gemaakt? Bijv. tussen de kapitaalvernietiging van de aardgas-infrastructuur waarmee bijna heel Nederland z'n woning verwarmt als 'we van het gas afgaan' en de werkgelegenheid van een paar honderd werknemers bij Tata Steel als dat bedrijf geen goedkoop gas meer krijgt? De winst gaat toch al aan onze neus voorbij richting aandeelhouders in het buitenland.
Het belang van een gezond (platte-) land, onze voedselvoorziening, blije boeren met een gezond bedrijf tegenover dat van de banken, zuivel- en veevoergiganten en voedingsindustrie? Welnee, de duivel schijt op de grote hoop. Maar mogen we dan alstublieft verschoond blijven van al die desinformatie, van al die berichten die ons een schuldgevoel  aanpraten, de geestelijke gezondheid van de bevolking loopt al jaren terug. We kunnen er namelijk niets mee, we zijn consumenten, we moeten wel kopen anders stort de economie in. We moeten overbodige stroom kopen op de piekleveruren dan krijgen we geld toe. Vliegen is goedkoper dan reizen met de trein; peertjes uit Argentinië (verpakt in Thailand) zijn goedkoper dan uit de Betuwe.  Het is de vloek van het laat-kapitalisme, we denken niet in oplossingen maar in verdienmodellen!

- En dan nog zijn er mensen die zeggen dat je niet mag mopperen -