maandag 7 september 2009

Amerikaansch avontuur | Vooraf

Amerikaansch avontuur - reisindrukken en herinneringen.

Vooraf | Het vertrek
In januari 1948, de Tweede Wereldoorlog was nog geen drie jaar voorbij, vertrokken mijn oma en moeder met de T.S.S. “Nieuw Amsterdam” van de Holland Amerika Lijn voor een reis van een bijna 8 maanden naar Amerika.
De dames waren geboren in 1901 en 1927, dus respectievelijk 47 en 20 jaar oud en vermoedelijk nooit buiten de landsgrenzen geweest. De reis ging naar familie overzee, zowel van oma's als opa's zijde waren familieleden hun geluk aan de overzijde van de grote plas gaan beproeven.
Opa bleef alleen achter. Hij had een vaste aanstelling als trambestuurder bij de Rotterdamsche Elektrische Tram die hij niet zomaar op wilde geven en onbetaald verlof zat er ook niet in. Hij zou de oversteek later zelf ook nog eens maken, in de jaren '80, helaas inmiddels zonder oma.
In de nalatenschap vond ik een reisverslag van oma, compleet met ansichten, foto's, treinkaartjes, krantenknipsels en menukaarten van de maaltijden tijdens de overtocht.
Om u van dit "avontuur" te kunnen laten meegenieten zal ik er vanaf morgen fragmenten uit publiceren, nu ook in de "rookvogelberichten".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten