zaterdag 5 november 2011

Mundo



















Het is een beproefde truc in het kapitalistisch marktdenken en piramidespelen: de vlucht vooruit, schaalvergroting, de groei om de groei. Afgelopen week nog aanschouwelijk gemaakt in de sitcom "Two and a half men", als Alan geld van zijn broer leent, maar tegelijk ook van zijn moeder en andere familieleden zonder dat ze het van elkaar weten. Als hij daarna voorstelt de 'inleg' met aantrekkelijk rendement terug te betalen van het andere geleende geld resulteert dit in een nog grotere inleg van alle slachtoffers. Zo'n kans op snelle winst kan niemand weerstaan.
En als een bedrijf je boven het hoofd groeit is de standaard oplossing niet: rustig aan, pas op de plaats, consolideren. Nee schaalvergroten, overnames, fuseren, is dan het devies.
Dus lijkt mij nu het moment rijp om in plaats van Griekenland uit de eurozone te zetten, juist de eurozone te vergroten.

Waarom niet meteen één valuta voor de gehele wereld? De mundo?

Omdat er dan natuurlijk nationalistische sentimenten de kop op steken geven we iedere waarde een naam in een andere taal. Ik dacht een taal die past bij het gebied waar die waarde het meest in omloop is. In derde wereld landen zullen voornamelijk de lagere waarden 0.005 / 0.01 / 0.025 / 0.05 / 0.10 / 0.25 / 0.50 in omloop zijn.  In plaats van cent, stuiver of kwartje gaan die dan cedi, toegroek of nafka heten en we laten de munten slaan in de landen waar ze het meest gebruikt worden. Daar vinden we namelijk ook de grondstoffen voorhanden en het geeft die economieën een klein zetje. De waarde 1 gaat mundo heten en de waarden 2.5 / 5 / 10 / 25 reserveren we voor talen in de middenmoot dirham, peso, guaraní, yuan etc. De grote bankpapieren 50 / 100 / 250 / 1000 gaan naar de top 4: franc, mark, yen en dollar. [€ 500,= wisselen durft de Nederlandse middenstander of bankier nu al niet aan dus coupures groter dan waarde 250 zijn zinloos, $ voor duizend, streelt het ego van de amerikaan, maar die coupure is zo weinig in omloop dat de dollar snel vergeten zal zijn]
En ja, de rekeneenheid kwartje komt terug i.p.v. het vermaledijde kwintje, waar ik niet aan kan wennen en het is wel mijn idee!

2 opmerkingen:

  1. Bonus: het IMF kan dezelfde naam houden (internationale mundo federatie/fabriek/fanfare)
    hoeft het briefpapier niet gewijzigd, scheelt weer een oerbos.

    BeantwoordenVerwijderen