Gisteren was het al weer 12 jaar geleden dat de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon plaatsvonden, we zijn er blijkbaar nog steeds vol van getuige de stroom aan films en documentaires die deze week op televisie te zien zijn. Zo zag ik gisteravond "102 minutes that changed America" een montage van professionele en amateurbeelden gemaakt in de uren die volgden op de crashes in Manhattan.
Wat je ziet zijn ontreddering, ongeloof, paniek, hulpeloosheid, maar vooral ook onvermogen. Wanneer er echt een ramp van zo'n ongelooflijke omvang plaatsheeft blijkt er weinig aan te doen. Ze mogen dan later de 'helden van 9/11' genoemd worden, de beelden laten zien dat brandweer en politie feitelijk niets kunnen betekenen.
In de chaos die volgt op de aanslag zijn voltallige korpsen hulpverleners weliswaar gemobiliseerd en op weg richting rampplek, maar ze kunnen er niet komen of als ze er al zijn lopen ze maar wat met de ziel onder de arm omdat niemand goed weet wat te doen.
Een aantal hulpverleners weet de torens te bereiken en doen een vergeefse bluspoging, maar een brand veroorzaakt door een inkomend vliegtuig blijkt niet zomaar even te blussen! Er is ongetwijfeld nog een groot aantal mensen geëvacueerd en gered, maar voor hen die verbleven op of boven de etages van de inslagen was het bij voorbaat een verloren zaak.
George Bush, ergens op bezoek bij een school, die eerst niet goed snapt wat er aan de hand is en later verklaart dat de situatie onder controle is. Hulpdiensten, generale staf en veiligheidsdiensten zijn in stelling gebracht. Maar waarvoor? Het kwaad is al geschiedt, de ramp is al gebeurd, de daders hebben zichzelf al terechtgesteld, wat volgt is holle retoriek.
Verbazingwekkend is het relatief geringe aantal slachtoffers, ca. 3.000 maar. Ter vergelijking: dagelijks komt in Nederland alleen al zeker één persoon om het leven in het verkeer, dat zijn er dus ieder jaar zo'n 350. De aanslagen vonden plaats om ongeveer negen uur 's morgens lokale tijd, het kantoorleven in het zakencentrum en de torens zelf was blijkbaar nog niet in volle gang. Iedereen die nog niet binnen was had geluk, de metro werd gesloten, de wegen afgezet, ze konder er niet meer in. Eén of twee uur later en het aantal slachtoffers was ongetwijfeld vele malen groter geweest. Foutje in de planning of een bewuste keuze van de daders?
Het blijft natuurlijk een stunt van jewelste. Die arrogante amerikanen op symbolisch belangrijke plekken op eigen grondgebied treffen. Sinds de eigen burgeroorlog hebben ze niet meer gevochten in eigen land, afgezien van bendeoorlogen en de oorlog tegen de eigen onderklasse dan. Wel vallen ze te pas en te onpas met een soort vanzelfsprekende morele rechtvaardiging als zelfbenoemde 'politiemannen van de wereld' andere landen binnen, waarbij talloze burgers slachtoffer worden van klinische bombardementen en (raket-)aanvallen met onbemande toestellen.
Helaas, de boodschap is niet overgekomen. De aanslagen hebben averechts gewerkt, zoals valt te verwachten. In plaats van zich eens achter het oor te krabben en stil te staan bij de eigen rol in wereld, eens na te denken waarom iemand zo'n ramp wil veroorzaken, zich af te vragen of het wel wenselijk is je altijd overal (militair) mee te bemoeien, heeft het de amerikanen alleen maar strijdbaarder, agressiever en irritanter gemaakt. Na Korea, Vietnam, Argentinië, Midden-Amerika, Somalië, Irak, Afghanistan en Libië staan ze nu al weer in de startblokken om Syrië binnen te vallen. Het is dat andere onruststokers als Rusland en China ze er nog even van weerhouden.
Al met al hebben de aanslagen van 12 jaar geleden alleen maar ellende opgeleverd. Allereerst natuurlijk voor de direct betrokkenen, de slachtoffers en hun nabestaanden. Maar ook voor ons gewone burgers in de rest van de wereld heeft de reëele mogelijkheid van een aanslag op dergelijke schaal vervelende gevolgen gehad. In hun streven naar het ophouden van een schijnveiligheid hebben de verzamelde overheden, de amerikaanse voorop, een repressie- en controleapparaat in het leven geroepen dat veel overlast en ongemak veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld hoeveel lastiger en oncomfortabeler vliegen is geworden door alle veiligheidsmaatregelen waarmee de gewone reiziger wordt lastiggevallen, of denk aan de hoeveelheid informatie die over ons wordt verzameld. Het zal de echte terrorist nauwelijks een strobreed in de weg leggen, maar heeft vele brave burgers al heel wat ellende bezorgd.
Al met al hebben de aanslagen van 12 jaar geleden alleen maar ellende opgeleverd.
BeantwoordenVerwijderenWelnee, door een 3000 van hun eigen burgers te vermoorden kon de VS weer eens twee oorlogen op touw zetten.
Conform PNAC van AEI.
Naschrift vrijdag 13 september
BeantwoordenVerwijderenGisteren zag ik ook nog de documentaire "9/11 The Day that Changed the World" bij de VPRO. Daarin is te zien dat het allemaal nog sneuer is dan je zou verwachten. Vrijwel geen enkel rampscenario of noodplan trad effectief in werking. De amerikanen hadden geen flauw idee wat ze overkwam of wat ze mogelijk later op de dag nog konden verwachten. De aanslagen kwamen als donderslag bij heldere hemel, ondanks het feit dat de CIA in de voorafgaande maanden wel degelijk signalen in deze richting had afgegeven. De president raakte de gehele dag als het ware geïsoleerd in z'n 'Air Force One', gebrekkige communicatie maakte goed overleg en gedegen beslissingen moeilijk. Men was alleen ingericht / voorbereid op regulier georganiseerde vijandelijke acties, te weten van een andere staat of mogendheid. Een zo ongrijpbare, ongeïdentificeerde vijand, die je niet zomaar aan kunt vallen kwam in de draaiboeken niet voor.
Later op de dag blijkt dat diverse kapers bekend waren bij de veiligheidsdiensten als potentiële daders, maar er die dag gewoonweg tussendoor geglipt waren. Hoe en waarom is nog altijd niet duidelijk. De enige steekhoudende beslissing is geweest om al het luchtverkeer in de VS stil te leggen om zo te kunnen vaststellen of er nog meer aanvallen zouden plaatshebben. Valse meldingen en paniekvoetbal zorgden er evenwel voor dat nog verscheidene malen loos alarm werd geslagen.
Ook New York bleek niet goed voorbereid op de gebeurtenissen. Het is niet zozeer dat hulpdiensten faalden, er viel domweg niets te verhelpen. Burgemeester Giuliano en zijn staf kiezen een commandocentrum te dicht op de rampplek, moeten inderhaast verhuizen en raken verzeilt in de stofwolken na het ineenstorten van de eerste toren. Hulpdiensten kunnen feitelijk niets betekenen en achteraf gezien zijn veel brandweerlieden zinloos omgekomen bij het ineenstorten van de torens.
Alle aangescherpte veiligheidsmaatregelen ten spijt wjist alles erop dat dit soort 'aanvallen' zo onverwacht en onvoorstelbaar zijn dat ze eenvoudigweg niet te voorkomen zijn.
Ja, achteraf blijken er altijd aanwijzingen en sporen te zijn. Pas als de bom gemaakt en/of ontploft is valt met zekerheid te zeggen dat de gebruikte kunstmest dus niet voor het volkstuintje bedoeld was. Pas na de moord is het broodmes een wapen gebleken.