zaterdag 27 april 2013

Riganap

Houten Riga-nap. 1850-1900


Een nap - (houten) bakje of kom volgens Van Dale - uit Riga.

Riganappen en ander Rigawerk werden door zeelui gekocht in Riga en in andere havenplaatsen aan de Oostzee. Het gebied waar de nappen gemaakt werden lag rond Chockloma aan de Wolga. In de 17de eeuw begon daar de productie van nappen die gedraaid werden uit berken- of lindenhout. Ze werden beschilderd of gestempeld met bladvormige of geometrische versieringen. De belangrijkste kleuren zijn rood en zwart, aangevuld met goud, zilver of groen. Na vernissing werden de nappen gemoffeld (in de oven verhit). De naar Nederland meegenomen nappen werden gebruikt als siervoorwerp of als afwasbakje (dan voorzien van een koperen binnenbak). Aldus een tekst van het Fries Scheepvaartmuseum.

Tot vorig weekeinde had ik ook nog nooit van de riganap gehoord maar zonder het te weten bleek ik er wel één te bezitten. In de salon op Schiermonnikoog alwaar wij verbleven - mevrouw rvglwtr. en ikzelf - was wat lectuur aanwezig over het eiland en de geschiedenis. Al bladerend in één der publicaties valt mijn oog op een bakje - de riganap ! - dat verdacht veel weg heeft van een bakje waar thuis sleutels ed. in liggen. Het is zoals zoveel snuisterijen bij ons thuis via de familie van moederskant bij ons terechtgekomen. Het meeste is gebruiksgoed, dat door hardnekkig bewaren vnl. een sentimentele waarde heeft. Het bakje hierboven heeft volgens verzamelaars.net een richtprijs tussen de dertig en zestig euro, een luxe sleutelbakje dus.



vrijdag 26 april 2013

Och die arme meidjes


 De troonopvolging - deel 4


Of een kind nu in de jungle van het Amazonewoud, op het zand van de Sahara of op de Mongoolse steppe wordt geboren, de heersende opinie is dat hij of zij naar school moet kunnen, zich moet kunnen ontwikkelen, groeien en losmaken uit de traditie. Beschaving en vooruitgang heet het als hun leefomgeving wordt verwoest en hun levenswijze verdwijnt. Dat ze er met een beetje lezen en schrijven niet komen bewijzen de kansarmen in de talloze sloppenwijken en shantytowns overal ter wereld. Eenmaal geproefd hebbend van de appel der kennis is de weg terug naar een traditioneel leven in stamverband vaak voorgoed afgesneden. Er is een taboe ontstaan rond 'primitieve' leefwijzen, vanuit ons standpunt is het leven er hard, meedogenloos en kansarm. Voor zij die er in opgroeien is het het enige leven dat zij kennen, anders maar niet per se beter of slechter dan het leven dat wij kennen. De kennis die ze werkelijk nodig hebben om te overleven is die omtrent hun natuurlijke omgeving, schoolse vaardigheden zijn er vrijwel nutteloos terwijl ze voor ons onontbeerlijk zijn.

Kortom, ieder pygmeeën-, inuit- en mongolenkind moet opgestuwd in de vaart der volkeren, ongeacht de consequenties. Maar heeft u wel eens stilgestaan bij het kinderleed dat het koningshuis met zich meebrengt? Wat het betekent om als prins of prinsesje geboren te worden? Het lijkt een sprookje en materieel zal het hen aan niets ontbreken, maar geestelijk en sociaal is er het koninklijk isolement. Waar we traditie en geïsoleerd leven elders zo verfoeien en trachten te beschaven, daar koesteren we in eigen land het koninklijk stamverband waar kinderen vastgeklonken zitten in een erfelijk bepaalde maatschappelijke positie, die ze verhinderd het leven te leiden van gewone kinderen.
 
De nieuwe REVU levert deze week een mooi argument waarom WimLex de geschiedenis in zou moeten gaan als Willem de Laatste. Zelf is hij er waarschijnlijk al aan gewend, hij is z'n hele leven al opgegroeid in de koninklijke cocon en klaargestoomd om uiteindelijk een keer de troon te bestijgen. Vooruit dan, laten wij hem een paar jaar die lol gunnen hier en daar een lint door te knippen, een waterval te openen en een paar bevriende naties te bezoeken. Maar het is 2013 mensen, laten we meteen besluiten dat de prinsesjes verder op kunnen groeien als alle andere meisjes in ons land. Dat ze vriendjes, vriendinnetjes, een opleiding, een baan en het leven dat ze zelf willen kunnen kiezen, zonder steeds een kleerkast met een oortje in op de achtergrond (onzichtbaar maar nadrukkelijk aanwezig).



Op een postzegel staan met je kop is tot daar aan toe - het is de rookvogel ook overkomen, maar de rest van je leven achtervolgt worden door de horzels van nieuwe REVU en trawanten wens je niemand toe, ook de prinsesjes niet.

vrijdag 12 april 2013

Weblog

En toen ging er toch ook nog eens iets goed bij Weblog.nl ! (webzonderstreepjelogpuntnl)
voorheen web-log.nl (webstreepjelogpuntnl).

In minder dan een half uurtje was de hele handel gemigreerd naar Wordpress, een pijnloze operatie. Hoogstwaarschijnlijk de verdienste van Wordpress, dat langzaam maar zeker toch de standaard is geworden in de wereld van de blog-software, en zeker niet van Sanoma, de uitgever met de naam die aan chemische poedertoetjes van weleer doet denken.

Na de misère van de afgelopen jaren bij webzonderstreepjelog mag het een wonder heten dat ik alsnog een exportbestand voor de migratie kon krijgen dat ook nog werkt !
 
In december 2004 maakte ik mijn eerste pagina aan op webstreepjelog en jaren lang publiceerde ik daar tot tevredenheid mijn 'observaties van een rookvogelwachter'. Na een aantal jaren kwam de klad er wat in. Het kwam er niet meer iedere dag van een kiekje te maken en de wereld in te slingeren.

Bij webstreepjelog werd het ook minder, het streepje verdween, de concurentie van andere sociale media nam toe. Eerst verschenen de 'my spaces' van microsoft, vervolgens 'hyves' en 'facebook'. Voor veel gebruikers van webstreepjelog waren dit eenvoudiger te vullen en te beheren varianten van een 'digitaal dagboek', met meer en directere interactie mogelijkheden.

Webstreepjelog had ooit een centrale toegangspagina (portal) met blogs gesorteerd naar interessegebied, regio, meeste reakties, laatste bijdrage, etc. Bij webzonderstreepjelog was die functie verdwenen, alleen als je blog zelfstandig goed te vinden was, òf je voldoende links had aan weten te leggen op andere plekken in het web, kwam er nog weleens bezoek.

Webstreepjelog werd een overwoekerd en vergeten pad in de jungle van het internet. Daar hadden ze zich bij de toetjes lelijk op verkeken, net als op die burgerjournalisten van de Volkskrant die na de overname één voor één hun eigen persbureautjes begonnen veelal gefaciliteerd door Wordpress.

Webzonderstreepjelog was al helemaal geen succes, en dat was niet alleen de schuld van het opkomende facebook. Op 2 september 2011 schreef ik hierover:
"De nieuwe (?) eigenaar SanomaMedia is een grote uitgever, toch lijkt de overgang ergens te gebeuren vanuit een zolderkamertje en uitgevoerd te worden door een handige klusjesman geassisteerd door een buurvrouw die nog wat gieg over had. [...]"In de komende uren wordt er veel extra servercapaciteit bij gezet om alles sneller te laten verlopen."[...] Ik vraag me dan toch af hoe dat werkelijk zit. Is zo'n webzonderstreepjelog dan bij SanomaMedia niet al bij voorbaat al een ondergeschoven kindje, dat in leven gehouden moet worden door iemand van de postkamer, in zijn vrije uurtjes, op een oude computer ergens in de kelder?"
Ondertussen zijn de 'foto's van de dag' gered en veilig (?) ondergebracht in een nieuw archief, hier kunt ude nostalgische beelden nog een bekijken: http://rookvogelfoto.wordpress.com/

donderdag 11 april 2013

Koningsdag


De troonopvolging - deel 3

 

Als doorgewinterd vrijmarktondernemer en nuchter ervaringsdeskundige had ik al zo'n vermoeden, maar Bianca Brasser van METRO vroeg het na bij weeronline.nl en ja hoor:

Koningsdag kouder en natter dan Koninginnedag
Koninginnedag vieren op 30 april is straks verleden tijd. De nieuwe datum voor Koningsdag is (met uitzondering van volgend jaar) 27 april. Hoe was het weer de afgelopen jaren?

Vorig jaar liep de temperatuur op Koninginnedag op tot 22,2 graden. Datzelfde jaar werd het op 27 april, niet warmer dan 17,4 graden. Foto: ANP

Een zonnige dag zonder regen, dat is waar het grootste deel van Nederland op hoopt op Koninginnedag. De maximale temperatuur op deze dag schommelde de afgelopen 32 jaar tussen 9,6 en 27 graden. De maximale temperatuur op de toekomstige Koningsdatum, 27 april schommelde de afgelopen 32 jaar een stukje lager; tussen 8 en 22 graden. Dat blijkt uit cijfers van weeronline.nl op verzoek van Metro.

Gemiddeld over de afgelopen jaren was de maximale temperatuur op 30 april 15,4 graden. Dat is een graad warmer dan dat het op 27 april was. Ook viel er in totaal meer regen op 27 april dan op 30 april.

Op de 32 Koninginnedagen die wij vierden met Beatrix als koningin viel in totaal ‘slechts’ 24,9 millimeter neerslag. Op de Koningsdagdatum viel meer dan het dubbele aantal millimeter regen; 55,7. Gemiddeld per dag is dat 0,8 millimeter neerslag op Koninginnedag tegenover 1,7 millimeter op Koningsdag. 27 april 1982 zorgt er vooral voor dat de gemiddelde neerslag op 27 april een stuk hoger uitkomt. Toen viel er 22,8 millimeter regen op één dag. Op de natste Koninginnedag (2002) viel 7 millimeter regen.

“April is een maand waarin het weer van week tot week sterk kan wisselen”, zegt een woordvoerder van weeronline.nl. “Er zijn ook jaren aan te wijzen waarop 27 april warmer en droger verliep dan de dertigste. En natuurlijk geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.”

De weerresultaten van de afgelopen 32 jaar laten ook iets positiefs zien. De zon liet zich namelijk gemiddeld wel vaker zien op 27 april dan op Koninginnedag. Ondanks dat de daglichtperiode op 27 april elf minuten korter is dan op 30 april scheen de zon gemiddeld 0,6 uur langer.

Hoe het weer in Amsterdam tijdens de troonswisseling zal zijn, is nog even afwachten. “Over de dertigste kan nog niemand iets zinnigs zeggen”, aldus weeronline.nl.
Bianca Brasser
Het blijkt dus precies zo als ik het me herinner van het afgelopen anderhalve decennium. April is altijd wisselvallig, de dagen in de week vóór Koninginnedag is het veelal 'halen en brengen' zoals mijn moeder placht te zeggen. De zenuwpezen onder de firmanten van de Rookvogel vreesden steevast voor een verregende stand op 30 april. Echter dit gebeurde slechts een enkele maal,  in 2002 bijvoorbeeld zoals in bovenstaand bericht te lezen valt. Verreweg de meeste malen was het droog in tegenstelling tot zo'n drie dagen daarvoor.



Nu Bea dit jaar zal abdiceren en de helm aan de wilgen hangt is De Firma er in het geheel niet rouwig om dat ze vorig jaar al is overgestapt van vrijmarkt naar marktplaats en garagesale. Het is per slot van rekening 2013 - tijd voor iets anders.