donderdag 11 april 2013

Koningsdag


De troonopvolging - deel 3

 

Als doorgewinterd vrijmarktondernemer en nuchter ervaringsdeskundige had ik al zo'n vermoeden, maar Bianca Brasser van METRO vroeg het na bij weeronline.nl en ja hoor:

Koningsdag kouder en natter dan Koninginnedag
Koninginnedag vieren op 30 april is straks verleden tijd. De nieuwe datum voor Koningsdag is (met uitzondering van volgend jaar) 27 april. Hoe was het weer de afgelopen jaren?

Vorig jaar liep de temperatuur op Koninginnedag op tot 22,2 graden. Datzelfde jaar werd het op 27 april, niet warmer dan 17,4 graden. Foto: ANP

Een zonnige dag zonder regen, dat is waar het grootste deel van Nederland op hoopt op Koninginnedag. De maximale temperatuur op deze dag schommelde de afgelopen 32 jaar tussen 9,6 en 27 graden. De maximale temperatuur op de toekomstige Koningsdatum, 27 april schommelde de afgelopen 32 jaar een stukje lager; tussen 8 en 22 graden. Dat blijkt uit cijfers van weeronline.nl op verzoek van Metro.

Gemiddeld over de afgelopen jaren was de maximale temperatuur op 30 april 15,4 graden. Dat is een graad warmer dan dat het op 27 april was. Ook viel er in totaal meer regen op 27 april dan op 30 april.

Op de 32 Koninginnedagen die wij vierden met Beatrix als koningin viel in totaal ‘slechts’ 24,9 millimeter neerslag. Op de Koningsdagdatum viel meer dan het dubbele aantal millimeter regen; 55,7. Gemiddeld per dag is dat 0,8 millimeter neerslag op Koninginnedag tegenover 1,7 millimeter op Koningsdag. 27 april 1982 zorgt er vooral voor dat de gemiddelde neerslag op 27 april een stuk hoger uitkomt. Toen viel er 22,8 millimeter regen op één dag. Op de natste Koninginnedag (2002) viel 7 millimeter regen.

“April is een maand waarin het weer van week tot week sterk kan wisselen”, zegt een woordvoerder van weeronline.nl. “Er zijn ook jaren aan te wijzen waarop 27 april warmer en droger verliep dan de dertigste. En natuurlijk geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.”

De weerresultaten van de afgelopen 32 jaar laten ook iets positiefs zien. De zon liet zich namelijk gemiddeld wel vaker zien op 27 april dan op Koninginnedag. Ondanks dat de daglichtperiode op 27 april elf minuten korter is dan op 30 april scheen de zon gemiddeld 0,6 uur langer.

Hoe het weer in Amsterdam tijdens de troonswisseling zal zijn, is nog even afwachten. “Over de dertigste kan nog niemand iets zinnigs zeggen”, aldus weeronline.nl.
Bianca Brasser
Het blijkt dus precies zo als ik het me herinner van het afgelopen anderhalve decennium. April is altijd wisselvallig, de dagen in de week vóór Koninginnedag is het veelal 'halen en brengen' zoals mijn moeder placht te zeggen. De zenuwpezen onder de firmanten van de Rookvogel vreesden steevast voor een verregende stand op 30 april. Echter dit gebeurde slechts een enkele maal,  in 2002 bijvoorbeeld zoals in bovenstaand bericht te lezen valt. Verreweg de meeste malen was het droog in tegenstelling tot zo'n drie dagen daarvoor.



Nu Bea dit jaar zal abdiceren en de helm aan de wilgen hangt is De Firma er in het geheel niet rouwig om dat ze vorig jaar al is overgestapt van vrijmarkt naar marktplaats en garagesale. Het is per slot van rekening 2013 - tijd voor iets anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten