vrijdag 12 april 2013

Weblog

En toen ging er toch ook nog eens iets goed bij Weblog.nl ! (webzonderstreepjelogpuntnl)
voorheen web-log.nl (webstreepjelogpuntnl).

In minder dan een half uurtje was de hele handel gemigreerd naar Wordpress, een pijnloze operatie. Hoogstwaarschijnlijk de verdienste van Wordpress, dat langzaam maar zeker toch de standaard is geworden in de wereld van de blog-software, en zeker niet van Sanoma, de uitgever met de naam die aan chemische poedertoetjes van weleer doet denken.

Na de misère van de afgelopen jaren bij webzonderstreepjelog mag het een wonder heten dat ik alsnog een exportbestand voor de migratie kon krijgen dat ook nog werkt !
 
In december 2004 maakte ik mijn eerste pagina aan op webstreepjelog en jaren lang publiceerde ik daar tot tevredenheid mijn 'observaties van een rookvogelwachter'. Na een aantal jaren kwam de klad er wat in. Het kwam er niet meer iedere dag van een kiekje te maken en de wereld in te slingeren.

Bij webstreepjelog werd het ook minder, het streepje verdween, de concurentie van andere sociale media nam toe. Eerst verschenen de 'my spaces' van microsoft, vervolgens 'hyves' en 'facebook'. Voor veel gebruikers van webstreepjelog waren dit eenvoudiger te vullen en te beheren varianten van een 'digitaal dagboek', met meer en directere interactie mogelijkheden.

Webstreepjelog had ooit een centrale toegangspagina (portal) met blogs gesorteerd naar interessegebied, regio, meeste reakties, laatste bijdrage, etc. Bij webzonderstreepjelog was die functie verdwenen, alleen als je blog zelfstandig goed te vinden was, òf je voldoende links had aan weten te leggen op andere plekken in het web, kwam er nog weleens bezoek.

Webstreepjelog werd een overwoekerd en vergeten pad in de jungle van het internet. Daar hadden ze zich bij de toetjes lelijk op verkeken, net als op die burgerjournalisten van de Volkskrant die na de overname één voor één hun eigen persbureautjes begonnen veelal gefaciliteerd door Wordpress.

Webzonderstreepjelog was al helemaal geen succes, en dat was niet alleen de schuld van het opkomende facebook. Op 2 september 2011 schreef ik hierover:
"De nieuwe (?) eigenaar SanomaMedia is een grote uitgever, toch lijkt de overgang ergens te gebeuren vanuit een zolderkamertje en uitgevoerd te worden door een handige klusjesman geassisteerd door een buurvrouw die nog wat gieg over had. [...]"In de komende uren wordt er veel extra servercapaciteit bij gezet om alles sneller te laten verlopen."[...] Ik vraag me dan toch af hoe dat werkelijk zit. Is zo'n webzonderstreepjelog dan bij SanomaMedia niet al bij voorbaat al een ondergeschoven kindje, dat in leven gehouden moet worden door iemand van de postkamer, in zijn vrije uurtjes, op een oude computer ergens in de kelder?"
Ondertussen zijn de 'foto's van de dag' gered en veilig (?) ondergebracht in een nieuw archief, hier kunt ude nostalgische beelden nog een bekijken: http://rookvogelfoto.wordpress.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten