zondag 17 juli 2011
Sprong naar het Westen
Marco Polo vermeldt terloops in zijn verhaal dat hij voor de Grootkhan drie jaar gouverneur van Yangzhou is geweest, hij inde er ook de zoutbelasting. Daarnaast maakte hij als vertrouweling van de Khan diverse reizen door het Verre Oosten.
Kubilai Khan had goed begrepen dat hij bij het besturen van zijn wereldrijk zoveel mogelijk hulp kon gebruiken als hij krijgen kon. De Mongoliërs importeerden al kennis en kunde via krijggevangenen, een voorbeeld daarvan is de Franse edelsmid Guillaume Boucher die voor het paleis van Möngke Khan in Karkoram een wonderlijke fontijn maakte.
De Genghis-dynastie was ook de Nestoriaanse Christenen welgezind, omdat moeders en vrouwen van de Khans zich tot het geloof bekeerd hadden. Er wordt zelfs gesproken over een Pax Mongolia en een Mongoolse renaissance onder Kubilai. Hij maakte geen onderscheid tussen de verschillende religies in zijn rijk en bevorderde een vrije uitwisseling van kennis, ideeën en gedachten. De status die Marco Polo verwerft aan het hof past daar zeer wel bij.
Toen ik mijn eerste zoekwoord in Google intikte op zoek naar informatie en reisliteratuur over Mongolië stuitte ik vrijwel direct op de boeken van Tjalling Halbertsma. Tot mijn verrassing bleek Halbertsma als een hedendaagse Marco Polo niet alleen veelvuldig het Verre Oosten te bereizen, maar ook nog adviseur van de huidige 'Khan', Nambaryn Enkhbayar, minister-president in de periode 2000-2005.
De 4 boeken van Halbertsma die ik inmiddels bezit lezen als een trein door een mooie combinatie van persoonlijke reisverhalen met achtergrondinformatie over het land en de geschiedenis. Als rode draad loopt er steeds de reis van Rabban Sauma doorheen. Rabban Sauma is een soort tegenligger van Marco Polo en de Chinese ontdekker van Europa. Hij reist namelijk in dezelfde periode maar in tegengestelde richting van Peking, via Bagdad, naar Rome, Genua en Parijs.
Rabban Sauma en zijn metgezel Mar Markos zijn beide Nestoriaanse Christenen en hun reisdoel is eigenlijk Jeruzalem. Door het tumult van de kruistochten is Jerusalem echter onbereisbaar. Ze belanden in Bagdad alwaar Mar Markos in 1281 tot patriarch Yaballaha III wordt verkozen. Rabban Sauma zal later doorreizen naar Europa, maar nu met een diplomatieke missie. Hij moet onderzoeken of er een verbond gevormd kan worden tussen het Chinees-Mongoolse rijk en Europa - tussen de Khan en de Paus - om gezamelijk de snel groeiende Islamitische rijken in het Midden Oosten te kunnen verslaan. Sauma ontmoet daadwerkelijk de Paus in Rome en ok de Franse en Engelse koningen, maar keert terug zonder concrete toezeggingen m.b.t. een alliantie tussen oost en west.
Halbertsma suggereert de mogelijkheid dat Rabban Sauma en Marco Polo elkaar op een Italiaans terras tegen hadden kunnen komen. Waarbij Sauma aan Polo onder het genot van een karafje Chianti het verhaal van zijn reis verteld...
Labels:
boeken,
Marco Polo,
mongolië,
Reizen
Locatie:
Mongolië
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hadden ze maar dat bondgenootschap gekregen! Dan hadden we nu met de probleempjes gezeten en waren de arabische landen waarschijnelijk ontwikkeld geweest.
BeantwoordenVerwijderenMaar ook: Dan hadden de mongolen een goed bewapend en goed getrained en goed gediciplineed
leger ingebracht, tegen vanuit europa een horde ongeorganiseerde halfbakken bewapende leeglopers...
De mongolen hadden een perfecte boog; hout en been op elkaar verlijmd en dan tegengesteld gebogen; super compoundboog.
Maar ook een perfectbodyharnas: een zijden hemd.Moest enigszins strak zitten.
Raakte een pijl, dan werd die zo vertraagd door dat hemd, dat een vleeswond meestal het ergste was.
Het kromzwaard wat ze verplicht moesten hebben, was--gezien de staal techniek een perfecte oplossing;uitstekend zwaard, ook door de gebogen constructie.
Daarnaast moest iedere soldaat een reserve paard hebben.
P.H,M.van de Kletersteeg
Ja, Halbertsma, die staat vaak in de Trouw. Dit is bv. een heel interessant artikel: http://tinyurl.com/5s4kd4v
BeantwoordenVerwijderenEn ken je ook de onderzoeker Jack Weatherford? (http://tinyurl.com/6bjjhzf gaat over de Mongoolse koninginnen)
@Joke, inderdaad interessante artikelen. Ook het boek van Rushdie dat je in je andere reaktie noemt voorspelt veel leesplezier. Dank voor de tips, ben ik voorlopig weer even zoet mee.
BeantwoordenVerwijderenVoor de komende week zit er nog een bijdrage over twee andere boeken van Halbertsma in het toetsenbord.
BeantwoordenVerwijderen